Kaip pastebi liaudies medicinos žinovai, levandų lapelių arbata gelbsti nuo kraujo apytakos, virškinimo trakto sutrikimų, naudojama bronchito simptomų lengvinimui. Ši arbata atpalaiduoja spazmus, padeda apsisaugoti nuo virusų ir bakterijų, esant galvos skausmui, dirglumui, nemigai. Levandų lapeliuose slypintis grynas, žemiškas aromatas padeda greitai atsipalaiduoti, susitelkti į save ir išsigryninti mintis.
Levanda yra vertinama dėl joje esančių eterinių aliejų, kurie plačiai naudojami parfumerijos pramonėje. Tikroji levanda gaivina orą patalpose. Levanda puikiai aromatizuoja skalbinius ir rūbus. Maišelių su levandų žiedais patariama pridėti tarp baltinių, vilnonių, kailinių ir šilkinių rūbų ir taip juos aromatizuoti bei apsaugoti nuo kandžių.
Rūkant žuvį levandų lapeliais ir kadagių uogomis užberiamos degančios pjuvenos.
Dažnai levandos yra naudojamos kulinarijoje. Jomis skaninamos salotos, padažai, grybų, daržovių ir žuvies sriubos, kepta ir troškinta aviena. Šiuos patiekalus patariama barstyti džiovintais levandų milteliais kaip ir pipirais.
Levandos yra įvairių vaistinių augalų arbatų mišiniuose. Levandų patariama dėti į rauginamus obuolius.
Levanda yra šiek tiek karstetelėjusi, todėl ja maisto produktus patariama skaninti kartu su čiobreliais, mėtomis, melisomis bei šalavijais.
INFORMACIJOS ŠALTINIAI (LITERATŪRA):
.Vasiliauskas J.2011,GAMTOS VAISTINĖ(Žolelių antpilai,nuovirai,pavilgai,vonios nuo visų ligų),Vilnius,Alma littera.
Obelevičius S.2022 NEMOKAMI VAISTAI IR MAISTAS ŠALIA MŪSŲ
(Augalų vaistinės ir maistinės savybės gydomųjų priemonių ir patiekalų receptai).Kaunas,Lututė.
Dr.prof.Olšauskas A.M.2018,SVEIKATOS GIDAS (Gydomųjų augalų žinynas kokybiškam ir sveikam gyvenimui),Klaipėda.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.